Kurus dengan Omega Guard Shaklee?

omega dan kurus
Omega guard ni bagus untuk orang yang nak kurus..dalam masa yang sama nak DHA juga..jom kita tengok macam mana caranya..Sebelum tu leh baca pasal ‘Omega Guard Shaklee’ DI SINI

  1. Lemak omega-3 bertindak balas dengan lebih baik kepada hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)
  2. Leptin memberitahu badan kita (otak) untuk menyekat selera makan dan membuatkan kita makan kurang supaya boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan
  3. Leptin meningkatkan metabolisme kita dengan meningkatkan pengeluaran tiroid (tiroid mengawal metabolisme)
  4. Leptin juga menyebabkan badan kita untuk membakar lemak untuk menghasilkan tenaga
  5. Jika badan kita tidak bertindak balas dengan baik kepada Leptin maka sebaliknya berlaku – kita akan lapar, dan akibatnya akan menyimpan lebih banyak lemak.

    Apa kata customers Muni :
    ‘Az makan 3 biji omega. Kalau makan nasi terlebih mesti perut akan automatik tak boleh terima dan kalau makan omega akan dahaga dan terus capai air..’

    Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121.

    Advertisements

Lecithin?? Apa tu?

Kalau sebut vitamin…seperti B Complex..Multivitamin..Calcium..Vitamin C…Vitamin E…Muni taulah jugak tak banyak sikit fungsi2 vitamin ni.. tapi kalau Lecitin?..Muni pun tak familiar sangat dengan Lecitin ni….cuma bila dah masuk alam vitamin2 ni…bertambahla lagi pengetahuan Muni… Lecithin antara vitamin glemer dikalangan mereka yang nak kurus…kerana ia berfungsi untuk memecahkan lemak… tetapi rasanya ramai tak tau yang ia sebenarnya berfungsi lebih dari itu….

    lecithin

Sedikit fakta: Lecitin itu sendiri adalah lemak.. FAT??..oppss.Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak….dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn .. contoh buat kek…yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah. Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans …dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin…dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean… i likeee…Dan sekarang ni Muni nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu…

  1. Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
  2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  3. Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
  4. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati….
  5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
  6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
  7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
  10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  13. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

*Sebiji lecitin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu mkn sehari.. :-)hihi..biasanya Muni akan syorkan 6 biji..3 biji pagi dan 3 biji malam

Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121.