Sayang Anak? Mesti Beri Fish Oil

Assalam.. cerita pasal anak asma atau peparunya berbunyi krik krik..confirm doc akan suruh amik neb untuk mencairkan kahak di paru2 nya. Itulah yg berlaku pada anak saya luqman haqeem bermula sejak umurnya 3 bulan. Amik neb tak jadi kenelah tahan wad. Neb setiap 2-3 jam gitu.. Dlm wad ramai plak kes yg sama mcm luqman. Sejak itu rutin saya adalah ke hospital bila luq demam. Sehinggalah genap setahun saya beranikan diri utk bg luq fish oil shaklee iaitu Omega Guard.

Ehh…mcm mana nak bg anak..mana boleh telan fish oil..tp sebagai ibu kenelah pandai mcm mana cara pun nak bg kat anak tu. Mudah je saya gunting capsul tu..picit minyak ikan dlm mulut anak..seminggu 2-3 biji je..

Haaa bila dah biasa mkn ubat…digigit nye je..dan pantang nampak omega guard tau..guling2 nak jugak..kekadang lebih 3 biji seminggu..

Selain omega bantu dlm masalah asma luq..omega juga ada dha utk perkembangan otak anak. Luq seorg yg cepat belajar..abc, 123,alif ba ta…alhamdulillah skang dah 2 tahun dah boleh semua tu. Happy kan!!

image

Inilah anak bujang saya!! Luqman Haqeem bersana Omega Guard!!

~Ajar Anak Tidak Bangun Malam~

Assalam, terpanggil untuk kongsikan pengalaman Muni untuk luqman (2 tahun) tidak bangun waktu malam untuk mintak susu.. Kalau bf senangkan, selak je..huhu

Untuk ajar luqman, tidak semudah Muni ajar kakak yaya dulu. Anak lelaki kot, lain macamnya, nakal nye, hangin nye..huhu

Ok..kekdah yang Muni gunakan adalah,

Malam 1 :
jam 9-10 malam sebelum tido, bagi susu, kenyang dah kan..
jam 2 pagi luqman bangun..nak ‘sucu’ nak sucu’…Muni buat tak tau je..sampai die senyap..
jam 2.30 pagi jerit lagi nak ‘sucu’ nak sucu’ menangis menangis..dah standby air masak dalam botol..bagi kat luqman, piunggg dicampaknye..nangis dan nangis lagi..hahaha..’uwat lain’ katanya..so ibu surrender..buat la susu campur sesudu teh Mealshake Shaklee..
misi gagal!!

Malam 2 :
seperti biasa sebelum tido minum sebotol susu.
jam 2.30 pagi nangis nangis nak ‘sucu’..hati ku kering, buat tak tahu je..kali ni air masak pun tak bagi..
papppp papppp!! luqman tepuknye muke Muni..hahaha sekali lagi ibu surrender..buat susu campur dengan Mealshake Shaklee..
misi gagal lagi!!

Dulu kakak yaya 2 malam dah berjaya sehingga kini, tak bangun dah malam mintak susu!! Alhamdulillah.

Malam 3 :
dah abih susu sebotol, die lelap.
jam 3 pagi, kalini ape nak jadi, jadilah, hati kene kering dan kental jangan bangun buat susu!!
nangis nangis, tendang perut Muni sume..hahaha..buat tak tahu dalam sejam jugak kot die merengek..ku biarkan je..sampai senyap sendiri..
misi berjaya!!
jam 5.30 Muni bangun, baru buat susu untuk yaya dan luqman tak lupa campur sesudu teh Mealshake Shaklee….haha malam ketiga baru berjaya.. Alhamdulillah, luqman tak nangis malam dah mintak susu..

Itulah cara Muni ajar anak untuk tidak bangun malam. So kita dan dia akan dapat tidur yang berkualiti. Bangun subuh, boleh uruskan hal anak-anak nak kesekolah plak. Pada pandangan Muni, bila umur anak dah 1 setengah tahun dah boleh ajar dah kot..

Semoga menjadi panduan, luqman sangat bijak, lasak dan nakal sebab makan Shaklee lah ni ye Muni. hihihi..Luqman makan Mealshake dan Omega Guard Shaklee.

Sekian, Muni Suka!!
image46

~Rahsia Anak Muni Sihat dan Ceria!!~

Ok. Sebelum tido nak share pasal vitamin shaklee yang anak Muni makan…hihi

HUBUNGI MUNI UNTUK HARGA DISCOUNT!!

HUBUNGI MUNI UNTUK HARGA DISCOUNT!!


1 sudu besar untuk minum pagi Kak long sebelum ke sekolah
1/2 sudu kecil untuk campur dlm susu Yaya (sehari sekali)
1/2 sudu kecil untuk campur dlm milo atau jus untuk Luqman.

2. Omega Guard…
2-3 biji seminggu untuk Kak long
1 biji seminggu untuk Yaya dan Luqman (diorang gigit je tau)

3. Chew Vita-C..
1 biji sehari untuk Kak long dan Yaya
1 biji selang sehari untuk Luqman (yang ni lepas bagi kene sorok botol kalau tak luqman mintak lagi)

Alhamdulillah anak-anak Muni sihat walafiat sejak amalkan vitamin ni! Syukur ya Allah..tiada yang lebih berharga selain melihat mereka sihat dan gembira!

Ini adalah berdasarkan pengalaman Muni. Kalau nak konsultasi lebih boleh tanya Muni..jgn malu ya!!

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121.

~Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013~

Bunga Api
Lambat skit update cite pasal bunga api nih!

Seingat Muni last tgk bunga api ngan hubby masa tahun 2008 dulu..pastu baru nak ade balik..bukan senang nak tgk bunga api yang cantik2 tau..
Bagi negara Malaysia haritu..malam 30 Ogos 2013 sambut merdeka, kami anak beranak ke tasik di Cyberjaya untuk menikmati keindahan bunga api yang dipersembahkan Malaysia..seperti biasa memang jem lah kan. Tapi kami bentang tikar..dan babah sempat tido pun sementara nak menunggu kul 12.00 tgh malam.. Ade bentuk LOVE, SMILEY, POKOK KELAPA…hmmmm cantik bangat!!

Jom kite tgk jadual bunga api diadakan mengikut negara yang bertanding!!
jadual

Ini plak peta lokasi mana yang boleh kita lihat bunga api yang cantik tu!
peta

Malam ni turn China bertanding menunjukkan bunga api yang negara tu ade..tapi…babah kami nak tgk bola la plak..:(. Tapi takpelah..3 negara yang lepas kami tengok semuanya!! Sangat berpuas hati!!

-Muni-

Idea Babah pasang jaring di balcony…

Selamat Hari Raya Semua!!

Selamat Hari Raya Semua!!


Luqman..luqman..sejak dah pandai main pop pop..semua bende die nak buang kat luar tu..ape lagi babahnye cecepat pegi kedai cari jaring untuk dipasang..yeah..luqman dah tak leh buang barang dah..dan Muni tak risau dah untuk luqman main kat balcony sorang-sorang..hihi..

Tips yang baguih untuk anda semua demi menjaga keselamatan anak kita!!!

Raya 2013~Melaka..umah mek tam!!!

Tahun ni..disebakan turn mak adalah raye Melaka dan sebab jugak kenduri anak nyah(kakak hubs) seminggu lepas raya..so kitorang pun ikutla mak raya di Melaka..best tak best jugakla..jom kite layan..pic Muni dan keluarga Muni!!

Ngeeee...mestilah pic budak ni dulu..hihi

Ngeeee…mestilah pic budak ni dulu..hihi


Peace olls!!! Baju kak long dan yaya dari Jordan gitu!

Peace olls!!! Baju kak long dan yaya dari Jordan gitu!


Us..Happy Family!

Us..Happy Family!

Inilah 3 orang anak kesayangan ibu..

Inilah 3 orang anak kesayangan ibu..


Encem tak saya..baju saya berharga rm80++ tau!!

Encem tak saya..baju saya berharga rm80++ tau!!


peeewit...ibu dan babah!!

peeewit…ibu dan babah!!


Dari kiri: My mom, mak unggal dan mek tam(tuan rumah)

Dari kiri: My mom, mak unggal dan mek tam(tuan rumah)


3 'dara' mak ani..haha..cun lagi

3 ‘dara’ mak ani..haha..cun lagi


posing lagi..

posing lagi..


Kak yaya yang garang...aaaummmm!

Kak yaya yang garang…aaaummmm!


keluarga Ayah Ghani dan kami..luv you alls..

keluarga Ayah Ghani dan kami..luv you alls..

Pengalaman Muni Dalam Penyusuan Susu Ibu

Salam..

Harini nak cite kisah penyusuan bagi ketiga-tiga anak Muni…:)
Yang sulung bernama Farah Lyana DOB 28/7/2006
Second bernama Marya Qalesya DOB 18/8/2010
Third bernama Luqman Haqeem DOB 9/4/2012

Farah, ibu hanya dapat menyusukan selama 10 bulan gitu..sebab masa tu Muni belum bekerja lagi. Kenape 10 bulan ye? Masa tu awareness pasal breastfeeding ni belum belajar sangatla, takde pengetahuan sgt..hanya tau wajib susukan selama 2 tahun je..cara dan bagaimana tu tak belajar dan tak de org ajar..:( ..Lepas 10 bulan farah minum susu Anmum yang madu tak silap muni. Tapi farah ni kurang minum susu..satu tin dalam sebulan tak habis2 lagi. Farah memang kurang minum susu…dari kecik asyik menangis je..Maklumlah pengalaman anak yg pertama..

Qalesya, anak ke dua. Tahan 6 bulan je..haha lagila kesian kat yaya ni. Lepas je abih pantang dah kene pegi outstation..manelah tak terganggu cita2 penyusuan tu..dengan tak banyak ilmu lagi. Lepas tu, yaya minum susu S26..mahal ooo. nak bagi yg terbaiklah katakan. Tak sama dengan kakaknye, yaya sangat suke minum susu..:)

Luqman, Alhamdulillah lebih lama dari kakak, kakaknya..luqman kini dah hampir nak setahun..masih tidak campur lagi..seronok tau bila bercerita pasal breastfeedg ni. Alhamdulillah dapat atasi segala pahit maung dalam perjalanan penyusuan ini. Dengan bantuan set penyusuan Shaklee juga. Tq Shaklee!! Muni harap ibu2 diluar sana juga belajarlah dari pengalaman, dan banyakkan bertanya, membaca pasal penyusuan susu ibu ini. Banyak kebaikkan sebenarnya.

So itu, pengalaman Muni..anak ketiga barulah bertekad betul2 untuk breastfeeding..sayangnye..alahai. Pengalaman anda Muni harap lebih indah lagi. Semoga kita ikhlas dan halalkan susu kepada anak kita. Muni gembira kalau ade ibu2 yang suke berkongsi dan kalau nak tau lebih lanjut bolehla hubungi Muni juga ya..012-657 8121. Feel free to contact.