Sayang Anak? Mesti Beri Fish Oil

Assalam.. cerita pasal anak asma atau peparunya berbunyi krik krik..confirm doc akan suruh amik neb untuk mencairkan kahak di paru2 nya. Itulah yg berlaku pada anak saya luqman haqeem bermula sejak umurnya 3 bulan. Amik neb tak jadi kenelah tahan wad. Neb setiap 2-3 jam gitu.. Dlm wad ramai plak kes yg sama mcm luqman. Sejak itu rutin saya adalah ke hospital bila luq demam. Sehinggalah genap setahun saya beranikan diri utk bg luq fish oil shaklee iaitu Omega Guard.

Ehh…mcm mana nak bg anak..mana boleh telan fish oil..tp sebagai ibu kenelah pandai mcm mana cara pun nak bg kat anak tu. Mudah je saya gunting capsul tu..picit minyak ikan dlm mulut anak..seminggu 2-3 biji je..

Haaa bila dah biasa mkn ubat…digigit nye je..dan pantang nampak omega guard tau..guling2 nak jugak..kekadang lebih 3 biji seminggu..

Selain omega bantu dlm masalah asma luq..omega juga ada dha utk perkembangan otak anak. Luq seorg yg cepat belajar..abc, 123,alif ba ta…alhamdulillah skang dah 2 tahun dah boleh semua tu. Happy kan!!

image

Inilah anak bujang saya!! Luqman Haqeem bersana Omega Guard!!

~Pengedar Shaklee Putrajaya~ Asma/ Asthma: Bagaimana Omega 3 Membantu Mencegah & Mengurangkan Serangan Bagi Yg Menghidapinya?

asma
Asma adalah penyakit kronik berpunca daripada kekejangan otot di cabang tenggorok yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak dan sempit.

Meskipun ia tidak boleh diubati, asma boleh dikawal dengan cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi. Kalau jumpe doktor perkara pertama yang doc akan cakap..’sila simpan semua karpet2 di rumah mak ya’

Malah, pakar-pakar turut menganggarkan 80 peratus daripada kematian di kalangan penghidap asma boleh dicegah jika mereka diberi pendidikan yang sempurna bagi menangani penyakit berkenaan.
Walaupun ia tidak berjangkit, asma boleh diwarisi, di mana anak-anak kepada penghidap penyakit ini mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Berdasarkan perangkaan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat lebih daripada 100 juta penghidap asma di seluruh dunia.

Daripada jumlah tersebut, kira-kira satu juta adalah penduduk Malaysia dan 340,000 merupakan kanak-kanak di bawah 15 tahun.

Pengurus Besar Total Health Concept, Jagdev Singh berkata, kajian Institut Strategik dan Pengajian Antarabangsa (ISIS) dan Persatuan Thorasik Malaysia mendapati asma adalah penyebab utama kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana sakit.

Statistik menunjukkan lebih dari 53 peratus kanak-kanak tidak hadir ke sekolah kerana masalah paru-paru dari September hingga November 2001.

Malah, ibu bapa juga terpaksa menanggung perbelanjaan yang tinggi untuk kos perubatan seperti ubat, lawatan ke doktor dan penginapan di hospital.

“Meskipun kanak-kanak lebih terdedah kepada asma, ia boleh dikurangkan dengan memastikan mereka mendapat pemakanan yang dapat mencegah penyakit tersebut.

“Satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan mereka yang makan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan,” katanya.
Menurut beliau, hasil kajian itu mendapati tidak wujud kumpulan makanan atau khasiat lain yang mempunyai kaitan dalam meningkat atau mengurangkan risiko asma kecuali ikan.

Ini memberi gambaran bahawa bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma terutama semasa kecil.

Bagi mereka yang menghidap asma kronik pula, pengambilan dos tinggi minyak ikan dapat mengurangkan serangannya.
“Ikan atau minyak ikan mengandungi Omega 3 yang kaya dengan Asid Lemak Essential (EFA) dan Asid Docosahexanoic (DHA).

“Omega 3 inilah yang bertindak mencegah penyakit asma ketika kanak-kanak, serta dapat mengurangkan serangan bagi mereka yang menghidapinya,” jelasnya.

Tambah Jagdev, antara sumber Omega 3 terbaik ialah ikan laut sejuk seperti tuna, kod, halibut, salmon, sardin dan mackerel.

Sumber
Antara ubatan yg biasa dicdgkan oleh doc utk merawat asma/ asthma adalah steroid. Tp kita tahu steroid memberi kesan sampingan dlm jangka masa panjang. For info, kandungan omega 3 mampu bertindak spt steroid tapi ianya tidak akan memberikn kesan sampingan seperti mana steroid. Bonus kpd ibu mnyusu kerana kandungan DHA dlmOmega Guard akn disalurkan kpd anak (DHA baik utk otak anak).
Kajian juga menunjukkan mereka yang menghidap penyakit berkaitan inflamasi seperti asma/ asthma mempunyai kandungan Omega-3 yang rendah.

Pengambilan Omega-3 dari minyak ikan terbaik Omega Guard membantu meredakan inflamasi.

Mengapa Omega Guard Shaklee berbanding minyak ikan lain?

1. Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

2. Ultratulen & Bergred Farmaseutikal
Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.
3. 50% lebih pekat dari mana2 produk di pasaran
Jadi dapatkan sekarang! Berikan yg terbaik buat anda dan anak anda!
omega
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121 atau 012-429 8121.

~Pengedar Shaklee Putrajaya~ Kelebihan Omega Guard Kepada Semua Orang!!

26 Kelebihan Omega Guard Shaklee Untuk Semua Orang

Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Sumber Omega

Sumber Omega


Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.

3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee
1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil – membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
– Mencegah insomnia
– Mengurangkan tekanan emosi
– Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
– Membantu memperbaiki masalah autism
– Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
– Mengurangkan masalah schizophrenia
– Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?
1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus
omega

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121 atau 012-429 8121.

~Ajar Anak Tidak Bangun Malam~

Assalam, terpanggil untuk kongsikan pengalaman Muni untuk luqman (2 tahun) tidak bangun waktu malam untuk mintak susu.. Kalau bf senangkan, selak je..huhu

Untuk ajar luqman, tidak semudah Muni ajar kakak yaya dulu. Anak lelaki kot, lain macamnya, nakal nye, hangin nye..huhu

Ok..kekdah yang Muni gunakan adalah,

Malam 1 :
jam 9-10 malam sebelum tido, bagi susu, kenyang dah kan..
jam 2 pagi luqman bangun..nak ‘sucu’ nak sucu’…Muni buat tak tau je..sampai die senyap..
jam 2.30 pagi jerit lagi nak ‘sucu’ nak sucu’ menangis menangis..dah standby air masak dalam botol..bagi kat luqman, piunggg dicampaknye..nangis dan nangis lagi..hahaha..’uwat lain’ katanya..so ibu surrender..buat la susu campur sesudu teh Mealshake Shaklee..
misi gagal!!

Malam 2 :
seperti biasa sebelum tido minum sebotol susu.
jam 2.30 pagi nangis nangis nak ‘sucu’..hati ku kering, buat tak tahu je..kali ni air masak pun tak bagi..
papppp papppp!! luqman tepuknye muke Muni..hahaha sekali lagi ibu surrender..buat susu campur dengan Mealshake Shaklee..
misi gagal lagi!!

Dulu kakak yaya 2 malam dah berjaya sehingga kini, tak bangun dah malam mintak susu!! Alhamdulillah.

Malam 3 :
dah abih susu sebotol, die lelap.
jam 3 pagi, kalini ape nak jadi, jadilah, hati kene kering dan kental jangan bangun buat susu!!
nangis nangis, tendang perut Muni sume..hahaha..buat tak tahu dalam sejam jugak kot die merengek..ku biarkan je..sampai senyap sendiri..
misi berjaya!!
jam 5.30 Muni bangun, baru buat susu untuk yaya dan luqman tak lupa campur sesudu teh Mealshake Shaklee….haha malam ketiga baru berjaya.. Alhamdulillah, luqman tak nangis malam dah mintak susu..

Itulah cara Muni ajar anak untuk tidak bangun malam. So kita dan dia akan dapat tidur yang berkualiti. Bangun subuh, boleh uruskan hal anak-anak nak kesekolah plak. Pada pandangan Muni, bila umur anak dah 1 setengah tahun dah boleh ajar dah kot..

Semoga menjadi panduan, luqman sangat bijak, lasak dan nakal sebab makan Shaklee lah ni ye Muni. hihihi..Luqman makan Mealshake dan Omega Guard Shaklee.

Sekian, Muni Suka!!
image46

~Omega Guard Shaklee Terbaikkkk!!~

Shaklee memang terbaiklah!! Speechless!! Jom baca kelebihan Minyak Ikan Shaklee ini.

>> Omega Guard Shaklee dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen.

>> Teknologi ini dapat menyingkirkan bahan2 berbahaya yg terdapat dlm ikan seperti plumbum, arsenik, merkuri,etc. Kebanyakan brand lain hanya menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi utk mengekstrak minyak ikan. kaedah ini bukan hanya memusnahkan sesetengah nutrient malah tidak boleh menapis kandungan logam yg membahayakan kesiahatn seperti plumbun,merkuri,etc . (Info tambahan yg Muni dapat daripada nutrionist Shaklee, katanya tak semua pengeluar minyak ikan menggunakan penyulingan proprietari tiga molekul, Kalau ada pun hanya penyulingan 1x atau2x…Kenapa? sebab penyulingan proprietari tiga molekul ni merupakan satu proses yang mahal..Shaklee sahaja yg melalui penyulingan 3x sbb nak berikan yg terbaik utk pembeli2nya.. yer tak) Wahhh ..Shaklee mmg terbaekk…sbb tu harganya setara dgn kualiti bukan jauh melampau mahal yer.. masih mampu milik

>> Omega Guard Shaklee tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana dihati kandungan toksik tinggi

>> Minyak ikan Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti sardin, mackerel, herring dan anchovies. Kalau kita rujuk jenis2 ikan dan tahap merkurinya. ikan2 yg digunakan oleh Shaklee adalah ikan yg tahap merkurinya terendah.. Dan kajian juga menunjukkan bahawa ikan air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yg sangat tinggi berbanding ikan lain..Ditambah dgn proses penyulingan 3x.. walla.. terbaekkk lagiii..hihi

>> Omega guard (minyak ikan ) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. Badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak perlu ni utk proses metabolisme,etc.. Jadi kena dapatkan dari sumber makanan dan suplemenEPA

>> Satu sajian Omega guard Shaklee (Recommended daily serving is 3 capsules) membekalkan 900mg asid lemak omega 3 yg perlu ie EPA dan DHA. Berdasarkan jadual dibwh, kandungan EPA dan DHA didalam Omega Shaklee antara yg tertinggi berbanding jenama lain
omega
Omega guard ..antara suplemen yang sangattttt digalakkan utk kita consume setiap hari kerana badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak omega 3 yg perlu untuk badan kita utk proses metabolisma… untuk brain, untuk alahan, utk asma, utk sendi, utk kesihatan jantung, utk kawal berat, utk kulit yg cantik… wallaaa.. mmg satu famili perlukannya .So grab this month offer.. great offer from Shaklee (M) Sdn Bhd..

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121.

~Omega Guard Shaklee Offer!!~ Disember 2013

Lama sudah tak menjengok blog ni kan??? Ye lah…bz kene transfer..dari KPT ke KPM..dari KPM ke KDN..

Haa sekarang saya di KDN parcel D..
Kepada sesiapa yang nak order Shaklee di sekitar Parcel D boleh call saya ya!!

Bulan ni promosi buy 6 free 1 Omega Guard. Siapa yang sesuai ambil?:
> Ibu hamil
> Ibu menyusu
> Mereka yang ada masalah kesihatan (sakit jantung, sakit sendi, kolestrol tggi)
> Mereka yang ada masalah berat badan

OMEGA GUARD BEST OFFER!!

OMEGA GUARD BEST OFFER!!

Kesihatan Anak-anak Penting!

Anak-anak kita zaman sekarang banyak aktiviti diorangkan? Terus terang cakap..masa Farah mula2 naik darjah 1 serba salah nak suh sekolah petang jugak. Pastu atas arahan ayahandanya..’Bila lagi nak suh die belajar kafa/agama? Bila lagi nak biasakan die ngan sek pagi petang? Mana leh kesian2..die budak lagi’. Baiklah bos…so sekarang Farah sekolah pagi dan petang..balik kafa pg mengaji plak..balik ngaji homework plak..hmmm takpela kak long, ibu dulu pun mcm tu jugak.

Namun begitu, Alhamdulillah, walau nampak mcm keletihan, Farah tak ponteng sek pagi dan petang, pegi mengaji dan siapkan homework.

Apa yang Muni sediakan untuk makanan tambahan Farah ataupun anak-anak yang bersekolah ni adalah:-

  • Omega Guard
  • omega+guard+3
    Makanan tambahan yang sangat popular sejak zaman berzaman. Ia membekalkan DHA kepada otak si manja. Selain itu juga adalah makanan keperluan sel yang membantu meningkatkan immune sistem si anak. Pengambilan ini membantu anak mengingati apa yang mereka belajar dan membantu mereka lebih fokus dalam pembelajaran.

  • Energizing Soy Protien @ ESP
  • ESP ni snap di office.. :)

    ESP ni snap di office.. 🙂


    Bukan sekadar anak-anak malah kita sendiri memerlukan protien untuk makanan utama sel dalam badan. Malah anak-anak yang sudah pasti dalam proses pembesaran memerlukan protien. Protien membantu membaiki tisu-tisu sel dan membina sel baru. Pembesaran dan pertumbuhan memerlukan protien. Maka ia sangat perlu dan penting untuk pembinaan otak. Penyerapan vitamin akan lebih lancar apabila tubuh kita mempunyai sel tisu yang sihat.

  • Meal Shake
  • meal shake
    Ini adalah pemakanan lengkap!! Mengandungi protien dan multivitamin yang lengkap. Ia sangat sesuai diambil oleh anakyang mempunyai masalah cerewet dan memilih dalam makan. Selain itu bagus untuk anak yang susah telan multivitamin dalam bentuk pil.

  • Performance Drink
  • performance drink
    Supplement serbuk yang sangat bagus. Minuman glukosa yang ada formula opticarb dan sangat membantu keseimbangan kandungan gula dalam darah dan membantu kita kekal cergas. Ia mempunyai perasa oren seolah-olah kita bancuh oren untuk mereka. Sangat sesuai diminum oleh sesiapa jua baik anak-anak mahupun seisi keluarga. Malah sangat bagus diminum ketika kita travelling, cuaca panas, dikala demam atau cirit-birit. Alhamdulillah sangat membantu.

  • Chewable Vita-C 100mg
  • ~Kanak-kanak setahun ke atas 1 biji sehari~ ~Dewasa 3-5 biji sehari~

    ~Kanak-kanak setahun ke atas 1 biji sehari~
    ~Dewasa 3-5 biji sehari~


    memainkan peranan penting dalam memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh dan juga penting untuk tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik.

    Untuk pertanyaan / konsultansi percuma berkaitan vitamin Shaklee hubungi Murni 012-657 8121.