Benci, Menyampah, Meluat Dgn MLM

image

Assalam..terkesan menulis pasal MLM plak malam ni lepas baca buku Jutawan MLM. Nampak mcm jutawan malam je..hahaha.

Kenapa benci MLM? Yelah kuar modal besar..dapat income besar sekali..pastu nak income lagi kene cari org joint baru dpt income besar.

Tapi dgn shaklee…modal Muni RM65 je kot..tambah postage rm10. Muni tak cari orang, Muni share kebaikan produk yang Muni makan. Kalau kawan tu berminat nak makan vit shaklee dan nak share jugak kepada kwn dan keluarga dia, dia jadi ahli plak..begitulah step seterusnya.

Mcm mana nak untung? Kawan beli vit shaklee..kita jgn plak pi juai harga ahli..memang xdpt untung lah…juailah harga retail. Dan jika kita rajin share kebaikan vit..byk sales..byklah bonus(cash) yg company beri plak. Dan byk lagilah yang company shaklee tawarkan..

Dgn berbiz dgn shaklee jugak, apa yang penting adalah kita dapat pelanggan/customer. Dan yg best lagi customer kita tu rakan2 lama kita. Rakan2 opis kita dan ada jugak kenalan baru.

Buku Jutawan MLM dapat buka mata kita tentang pandangan buruk pasal Multi Level Marketing..salah satunya yg paling sangat Muni nak share ialah bagaimana kita boleh menyukai orang:

1) Menterbalikkan proses; sebaik shj melihat seseorg kita serta merta menganggap dgn anggapan yg baik2 belaka. Sebab selama ni dan semula jadi kita mungkin membuat anggapan buruk kpd org depan kita.

2) Gunakan 3 pancaindera serentak: berpandangan baik disertakan berperasaan baik, gembira, suka dgn org dihadapan kita.

3) Bercakap hanya yg baik belaka: bila di belakang atau di depan org, sebolehnya berckp tentang kebaikan org shj.

4) Kurangkan ‘memalu gong’: hapuskan bercerita tentang kelebihan dan kehebatan diri sendiri.

5) Jgn menunjuk pandai: bila tunjuk pandai, kita merendah-rendahkan kebolehan org lain.

Sekian perkongsian Muni..:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s