~Masalah Haid dengan Implanon~

air+prmpuan
Terpanggil untuk berkongsi cerita pasal kesan haid bila dah start pasang implanon ni..Implankan ada hormon..so memang die akan ganggu hormon kita lah!! Cite pasal implanon Muni di sini

Pencerahan dari masalah ni Muni perolehi daripada my dear sis di Jordan, adinda ‘kak ton’ nama gelarannya. Belajar di University of Yarmouk (Jamiah Yarmouk). Belajar jurusan Islamic Study..

Period datang sesuka hati bila dah start setahun memasangnya..lalalala..suka hati..
Tapi seperti yang Muni dan anda sume tau dalam sebulan ada 30 hari = 15 hari haid dan 15 hari suci dari haid. Ini adalah kitaran yang dikira. Kalau selepas 15 hari darah still ada dikira darah istihadoh. Dan kita suma wajib mandi dan bersolat!

Darah haid dan darah istihadoh kita boleh bezakan dari segi kepekatan dan bau. Kalau haid pekat dan berbau manakala bagi istihadoh adalah cair.

Kalau dalam 15 hari kita terjumpa darah istihadoh kita wajib mandi dan solat! Contohnya biasa kita dtg haid 7 hari..hari kelapan kita dapati ia adalah istihadoh (dari segi kepekatannya) so mandi dan solatlah ye. Tetapi kalau kita tak nampak beza kepekatan dan bau itu, kita i’tifaq (setujukan) bahawa ia darah haid sehingga hari ke 15..kerana hari ke 16 kita dah kene solat kalau ikut kiraannya.

Ada jugak sesetengah kes 7 hari datang haid..pastu berhenti 7 hari (mandi dan solat)…pastu dtg pulak die..5 hari haid..macam mana plak tu ye?? Ok..7+7+5 = 19 hari..sepatutnya hari ke 15 tu kita dah wajib solat tu..sebb 15 hari yg seterusnya adalah isstihadoh..

Kalau dalam istihadoh tu..nak solat kenela bersih..so pandai-pandaila nak bg bersih..hihihi

Itu je perkongsian hepi dari Muni..kalau kita tak alami memang kita tak tahu..tapi kalau kita alami..baru tercari2 ilmu dan panduan kan? Ingatan untuk diri sendiri..bab solat jgn memain!!!

Last but no least..kalau dtg haid tu..kita catitkan bila dan bila..ini untuk menjaga ibadah kita juga..InsyaAllah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s