~Hadis Susu Ibu~

Luqman dah tido baru bleh nak mengadap blog ni kan? hihi..kira luqman bagi ibu die can sekejap..sekejap je ye ibu..

Ok saje nak cerita pasal susu ibu dan kesannya kepada Muni bile sebut pasal susu ibu ni..

Dalam riwayat Thabarani dan ‘Ibnu Asakir ditambahkan, jika ia melahirkan, lalu ia mengeluarkan susu dari payudaranya dan dihisap oleh bayinya, setiap hisapan dan tegukan mendapat satu pahala. Jika ia berjaga sepanjang malam (karena melayani bayinya), ia mendapatkan pahala seperti pahala orang memerdekakan 70 orang budak di jalan Allah.

Begitu besarnya pahala yang akan seorang ibu dapat jika menyusukan anaknya..Jadi kepada rakan2, sahabat taulan dan pembaca blog sekalian, marilah kita sama-sama menjayakan penyususan susu ibu ni..tak dapat 2 tahun, 6 bulan pun jadilah..jangan give up, jangan mengalah, jangan stress dan jangan kata tak boleh sebelum anda betul2 lakukannya.

Memang mudah jika kita bagi susu fm..tapi bagi Muni mudah lagi kalau kita bf baby..ye ar..tak payah bawak beg susu ngan air panas bagai..tido malam pakai selak je..tak payah nak bangun2..kita pun boleh rehat..

Kesannya pada Muni plak..kalau di opis tu..kalau yang lepas bersalin, Muni mesti tanya “aby isap susu badan?” Kalau ye..Muni akan senyum dan akan cakap..”teruskan penyusuan, byk minum air dan banyakkan berdoa..pastikan diri sentiasa hepi tau!” tapi kalau yang kata tidak tu..Muni akan tanya kenapa dan cuba terangkan die kenape pentingnya susu ibu..tak panjang pun muni ckp just bgtau “kalau awak bagi susu ibu, lagi kuat antibodi anak tau”…hihi…

Dan juga bila kat opis tu..kalau ade ibu menyusu yang jumpe Muni mesti tanya..mengadu dan macam2 lagi..hihi nak kata2 semangat kata mereka..hmmm hepi tau bile dapat tolong orang..makan shaklee ke..beli dari Muni ke atau tidak..Muni tak kisah sangat..yang penting SUSU IBU!!!

Jika ade pembaca yang nak bertanyakan apa2 pasal bf..insyaAllah Muni leh membantu..bantu dari pengalaman yang Muni ada..hasil pembacaan dan lain2…
bf
-Muni- 012-657 8121 – mlyana_21@yahoo.com.my..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s