~Tips Galakkan Susu Ibu Lancar~

Ade jugak kawan2 yang ingin menyusukan anak datang bertanya kepada Muni..Muni kenape susu kurang ni? kenapa bile pam dapat 1-2 oz je.. Haaa sebabnye kurang minum air, tak kerap df atau pam Muni akan jawab..hihi.. Ok di bawah adalah tips dari PA&MA utk galakkan susu lancar..kalau tidak..memanglah si manja tu akan meraung..kurang susu!!..nak susu!! haha

Huwaaaaaaaaa........! Jenuh nak memujuknye..hihi

Huwaaaaaaaaa……..! Jenuh nak memujuknye..hihi


Tips Galakkan Susu Lancar

1. Ikut jadual mengepam
Tugas mengepam susu memainkan peranan penting dalam soal pengumpulan susu ibu. Jangan culas mengepam! Bagi ibu yang bekerja, sebaiknya sesi mengepam di pejabat dilakukan dua hingga tiga kali bergantung kepada jenis kerja iaitu awal pagi, tengah hari dan petang.
Sebaik tiba di rumah, pam sekali lagi. Sebelum tidur, ibu boleh mengepam sekali lagi. Untuk menjimatkan masa, ibu digalakkan mengepam menggunakan pam berganda.

2. Jaga minum
Tanpa air dan makanan, tidak banyak susu akan dihasilkan. Ibu disarankan minum air sekurang-kurangnya tiga liter setiap hari. Sebaik-baiknya air suam. Sebelum tidur pula, ambil minuman susu bermalta atau beroat. Malah setiap kali selepas menyusukan anak, minum air untuk mengekalkan bendalir dalam badan biarpun di waktu malam.

3. Amalkan pemakanan berkhasiat
Makanan yang ibu makan akan mengalir dalam susu yang dihasilkan. Jadi bayi akan mendapat khasiat yang sama daripada makanan ibu. Makanan yang sihat memperbanyakkan susu badan. Antara makanan yang boleh menambahkan susu adalah sup lobak putih, sawi, halba, jantung pisang, pucuk betik, pengaga, makanan berasaskan oat, kurma, makanan berasaskan susu.

4. Sentiasa bertenang
Secara psikologi jika bertenang, anda pasti dapat melakukan sesuatu tugas dengan berjaya. Begitu juga dengan tugas menghasilkan susu. Tidak kira sama ada anda sedang menyusukan bayi atau mengepam susu, ketenangan diperlukan.
Suasana yang tenang sambil diiringi irama muzik lembut membantu pengaliran susu yang lancar. Selain dari itu, melihat gambar anak sambil membayangkan anak sedang menyusu juga dapat membantu tugas mengepam susu lebih mudah. Amalan memperbanyakkan sentuhan kulit ke kulit dengan bayi turut merangsang hormon penyusuan sekaligus meningkatkan penghasilan susu.

‪#‎sumber‬: PA&MA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s