Ketam Masak Lemak Simple

Ini adalah post resepi Muni yang pertama. Hobi Muni kan suke memasak..so bolehlah share serba sedikit resepi kat sini..yeah..resepi ni tak cilok mana2 pun..cuma call bonda tercinta di kampung ape yg nak masuk dan apa yg nak buat..
Resepinye terus kuar dari dalam kepala

Ketam Masak Lemak
Bahan-bahan
4 ekor ketam yang sederhana besar (dibelah 2, potong sepit dan tajam2 ketam tu ye)
1 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
2 bawang besar (rumah Muni takde bawang kecik)
3 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit hidup (kalau takde guna kunyit serbuk je)
2 sudu cili mesin
1 kotak santan

Cara Memasak

  1. Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup dan cili mesin di blander halus.
  2. Masukkan bahan blander ke dalam periuk bersama air dan serai yg diketuk tadi.
  3. Masukkan santan bile agak2 nak mendidih.
  4. Masukkan ketam bila dah mendidih.
  5. Last sekali carikkan daun kunyit dan perasakan dengan garam.
  6. Muni buh cili mesin sebab kasi pedas skit..tak guna cili api nanti berasap anak-anakku plak..

    Tadaaa ini dia…sedap ooo terliur anak-anak dan suamiku..hukhuk
    2013-03-27 13.15.30

    Next entry kalau Muni masak dan sempat snap Muni sharekan ye..daa

    Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s