Berapa jumlah EBM untuk hantar ke Pengasuh / Nursery

Suka Muni untuk kongsikan kepada ibu-ibu diluar sana berapa banyak jumlah EBM yang nak hantar ke pengasuh/nursery bila kita bekerja/lepas abis pantang. Sebab Muni pun tak reti jugak pada mulanya untuk tetapkan berapa botol nak antar, berapa oz nak beri. Kalau ikut pengalaman Muni dulu sebelum menelaah buku rujukan yang betul Muni hanya try n error je. Bila dah antar seminggu baru boleh agak2 berapa oz yang anak Muni perlukan. Dan sepanjang try n error ni ada jugak susu yg terpaksa dibazirkan… 😦

Ibu-ibu sekarangkan very calculative dan inginkan facts yang tepat jadi Muni kongsikan ilmu breastfeeding ni untuk jawapan yang lebih spesifik..

iaitu…

Banyak research find that baby yg exclusively breastfed minum dalam 25 oz (750 mL) sehari antara 1- 6 bulan.Tapi tak sume baby sama, ada jugak yg perlu lebih banyk atau kurang..jadi average lebih kurang 19-30 oz per day (570-900 mL per day).

Anggaran di atas untuk baby 1-6 bulan. Selepas 6 bulan mestilah baby dah mkn solid food, jadi jumlah oz yang diperlukan akan berkurang.

Masalah utama ibu2 ialah, tak pasti nak estimate untuk hantar pada pengasuh hari2 pertama naik keje selepas cuti bersalin.

So, jom kita belajar:

Anggarkan dalam 24 jam berapa kali baby kita menyusu
Kemudian bahagikan dengan 25 Oz (anggaran minum sehari)
Hasilnya akan bagitau kita, agak2 sekali menyusu berapa oz ebm perlu kita sediakan

Contohnya:

Kalau sehari baby menyusu 8 kali, so kiraannya: (25/8=3.1)… So anggarannya 3.1 oz setiap feeding

Sekarang dah tau berapa oz.. persoalan seterusnya berapa botol?… Kita anggarkan kalau kat rumah, antara kul 8-6ptg (ikut waktu kita kerja) berapa kali baby breastfeed. Biasanya 4-5 kali.

Penyelesainya: Dlm kes di atas hantar 4-5 botol (setiap botol 3.1oz) utk sehari

Muni berharap ibu ibu faham dan jelas ya..kalau kurang faham boleh tanya Munilah..haha
SELAMAT MENGIRA!..JADI IBU YANG BIJAK SUPAYA TITISAN MUTIARA KITA TIDAK MEMBAZIR.

GOOD LUCK

Credito to kellymom.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s